Browser-ul dvs. nu acceptă script-uri!
Activați opțiunea javascript sau vă rugăm să luați legătura telefonică cu operatorii noștri

Serviciul lucrează

de luni pînă vineri între orele 08:00 - 00:00, sîmbata între 9:00 - 22:00 iar duminica între 10:00 - 20:00

Moldcell: +373 79 93 01 91 Fix: +373 22 93 01 91

la adresa: mun. Chişinău, str. Mitropolit Dosoftei, 118

Contacte

Vinieta în Republica Moldova pentru anul 2022

Vector Smart Object
Dacă aveți întrebări referitoare la impozitul pentru drumuri (vinieta) vă rugăm să contactați Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.
Vector Smart Object1
+ 373 22 221 114

Începând cu 1 noiembrie 2012 în Republica Moldova se aplică taxa pentru folosirea drumurilor (vinieta) de către autovehiculele înmatriculate într-o ţară străină.

Subiecţi ai impunerii sunt persoanele fizice şi persoanele juridice posesoare sau care au drept de folosinţă, confirmat prin actele corespunzătoare, asupra autovehiculelor clasificate la poziţia tarifară 8703 şi asupra remorcilor ataşate la acestea, clasificate la poziţia tarifară 8716, neînmatriculate în Republica Moldova şi aflate în evidenţa unor alte state, care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează.

Nu sunt subiecţi ai impunerii:

  • persoanele fizice şi persoanele juridice care îşi plasează autovehiculele în regim vamal de import;
  • misiunile diplomatice, oficiile consulare şi personalul acestora.

Nu constituie obiect al impunerii autovehiculele din dotarea forţei militare străine, în conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, precum şi autovehiculele înmatriculate în regiunea Transnistriei.

Vinieta poate fi procurată în orice filială şi agenţie a B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. (MAIB), amplasată la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova, sau în orice unitate bancară, care activează pe teritoriul ţării. De asemenea, achiziționarea vinietei este posibilă la punctele autorizate stabilite de autoritatea administraţiei publice centrale abilitată.

Din 2017, în Republica Moldova, vinieta poate fi procurată și online pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor: evinieta.gov.md . Datele de contact: mun. Chişinău, str. Bucuriei 12A. Dacă aveţi întrebări puteţi apela, de asemenea, la serviciile consultanţilor: (+373) 079180241, (+373) 069794934.

După procurare, Dvs. puteţi în orice moment verifica statutul vinietei pe site-ul mpay.gov.md .

Plata se face în lei moldovenești sau în valută străină, la cursul oficial de schimb al leului moldovenesc.

Costul vinietei pentru autoturisme şi remorci:

7 zile 15 zile 30 zile 90 zile 180 zile
4 € 8 € 16 € 45 € 85 €

Preţul vinietei pentru o perioadă de peste 180 de zile în decursul a 12 luni consecutive constituie 180 de euro. Se achită pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile, inclusiv perioadele incomplete ce urmează după primele 180 de zile.

Chiar dacă mașina se va afla pe teritoriul Republicii Moldova o singură zi, durata minimă a vinietei achiziționate – 7 zile. După achiziționarea vinietei păstraţi în mod obligatoriu certificatul ce atestă achitarea acesteia, pentru a-l prezenta poliției rutiere, în caz de necesitate.

Dacă la ieşirea din ţară se va constata lipsa certificatului ce atestă achitarea vinietei, vi se va interzice trecerea frontierei până la achitarea taxei date şi a penalităţilor. Mărimea amenzii va constitui:

  • de la 2250 până la 3000 de lei, în cazul aflării mijlocului de transport pe teritoriul Republicii Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei, pentru o perioadă mai mare de 7 zile;
  • de la 3000 până la 9000 lei pentru săvârşirea repetată, în cursul aceluiaşi an calendaristic, a contravenţiei de către o persoană sancţionată deja pentru această contravenţie.

Atragem atenţia proprietarilor de vehicule străine cărora le-a expirat poliţa de asigurare „Carte Verde“ înainte de a părăsi Republica Moldova, că pot contracta simplu şi rapid o asigurare RCA pe site-ul nostru, în secţiunea „Calculator RCA“ sau ne pot contacta direct la sediul nostru, pe adresa: or.Chişinău, str. Mitropolit Dosoftei, 118.