Browser-ul dvs. nu acceptă script-uri!
Activați opțiunea javascript sau vă rugăm să luați legătura telefonică cu operatorii noștri

Serviciul lucrează

de luni pînă vineri între orele 08:00 - 19:00, sîmbata între 09:00 - 17:00 iar duminica între 10:00 - 14:00

Moldcell: +373 79 93 01 91 Fix: +373 22 93 01 91

la adresele indicate în Contacte

Contacte

Scaune auto pentru copii

Pentru a transporta cu mașina copii sub vârsta de 7 ani, părinții responsabili trebuie să aibă montat un scaun pentru copii, adecvat înălțimii și greutăţii acestora. Iar pentru cei cu vârsta de la 7 la 12 ani, ar trebui să fie instalate mijloace speciale (pernă, scaun auto), care să asigure aplicarea corectă a centurii de siguranţă.

Dacă credeți că ţinerea în braţe a copilului, în timpul transportului, garantează securitatea acestuia, atunci vă înşelaţi foarte mult. Într-o coliziune cu un alt vehicul, la o viteză de 50 km/h, sarcina pe mâini va depăşi de 30 de ori greutatea copilului și, prin urmare, va fi de aproximativ 120-150 kg. Iar acum, gândiți-vă dacă veţi putea reţine această greutate apărută instantaneu şi intempestiv.

În Moldova, transportarea copiilor în autoturism fără scaun special se pedepsește cu amendă în mărime de 450-600 lei / 3 p.p.

La alegerea scaunului auto potrivit pentru copilul Dvs., trebuie să ţineţi cont de masa şi talia acestuia:

Grupa Masa Vârsta (aproximativă)
0 De la naştere până la 10 kg De la naştere până la 6-8 luni
0+ De la naştere până la 13 kg De la naştere până la 12-15 luni
0+/1 De la naştere până la 18 kg De la naştere până la 4 ani
1 De la 9 până la 18 kg De la 9 luni până la 4 ani
1/2 De la 9 până la 25 kg De la 9 luni până la 6 ani
1/2/3 De la 9 până la 36 kg De la 9 luni până la 10 ani
2/3 De la 15 până la 36 kg De la 4 până la 11 ani
3 De la 22 până la 36 kg De la 4 până la 12 ani

Scaunul auto Grupa 0 se aseamănă cu landoul căruciorului, se montează perpendicular direcţiei de mișcare a vehiculului și se fixează cu două centuri de siguranţă. Este potrivit pentru copiii născuți prematur și cei cu probleme la coloana vertebrală. Însă, gradul de securitate a acestora, în comparație cu scaunele din grupa 0+, este mai mic.

În scaunul auto Grupa 0+ copilul se află în poziția semi-culcat, cu spatele spre direcţia de mers și cuplat cu centuri de siguranţă multiple, cu prindere în 5 puncte. Acest lucru permite evitarea mişcărilor periculoase, la o frânare bruscă. În plus, scaunele din această grupă pot fi folosite şi ca landou.

Scaunele auto transformatoare 0+/1 combină grupele 0+ și 1. Acest lucru înseamnă că, copilul sub 13 kg va fi poziţionat cu spatele spre direcţia de deplasare, iar cel de peste 13 kg – cu faţa spre direcția de deplasare. Atitudinea faţă de scaunele auto transformatoare nu este una univocă. Ele sunt, de obicei, mai ieftine decât cele destinate unei singure grupe, dar comoditatea și securitatea acestora este discutabilă. Or, acestea trebuie să cuprindă toate elementele pentru fixarea corectă a copilului, atât în direcţia de deplasare, cât şi împotriva acesteia.

Scaunele auto Grupa 1 se montează doar cu faţa spre direcţia de mers și copilul este fixat, fie cu centuri de siguranţă cu prindere în 5 puncte, fie cu baza pentru scaunul auto. În practică, montarea acestor scaune se face greşit în proporţie de 70%, ceea ce reduce la zero toată securitatea. Prin urmare, chiar şi procurând cel mai sigur model de scaun, conform testelor de siguranţă – jumătate din eficacitate constă în instalarea calitativă şi corectă, făcută în conformitate cu instrucțiunile de utilizare.

Transformatoarele 1/2 și 1/2/3 îmbină în sine mai multe grupe de vârstă ale copiilor. De regulă, sunt procurate în scopul de a „cumpăra o dată şi pentru 10 ani“. Ele pot fi instalate atât pe scaunul din față, cât și pe bancheta din spate, cu ajutorul centurilor de siguranţă ale automobilului. Așa cum s-a menționat anterior, transformatoarele sunt mai ieftine decât scaunele destinate unei singure grupe și, cu siguranță, acest lucru este compensat de nivelul de securitate sau de gradul de confort. Pentru a înțelege mai bine, imaginaţi-vă un scaun în care se vor simţi la fel de confortabil şi de sigur, atât un copil în vârstă de 9 luni, cât și un elev în vârstă de 9 ani.

Scaunele auto grupa 2-3 deja nu mai au centuri interne proprii. Și copilul, și scaunul sunt fixate cu centura de siguranţă a automobilului. Aici, obiectivul principal al scaunului – să însoțească copilul până la funcţionarea centurii auto, asigurând o protecție laterală și, în același timp, traseul corect al centurii. În afară de criteriile de greutate (15-36 kg), în grupul dat de scaune este important să se ia în considerare şi înălţimea copilului. Pentru a fi sigur că scaunul este perfect pentru copilul Dvs., înălţimea copilului ar trebui să fie de cel puțin 95 cm.

Scaunele din grupa 3 sunt așa-numitele „booster“ – scaun fără spătar. De regulă, acestea sunt utilizate atunci când copilul este deja destul de înalt. Marele avantaj al boosterelor este prețul scăzut. Cu toate acestea, cei mai mulți experți sunt înclinați să creadă că utilizarea boosterelor nu este de dorit, deoarece nu au protecție laterală. Scaunele speciale de grupa 2/3 sunt de preferat.

Și nu uitaţi că scaunele ce îmbină mai multe grupe, chiar dacă vă ajută să economisiţi, cedează la nivel de calitate şi siguranţă, scaunelor destinate unui singur grup.