Serviciul lucrează
de luni pînă vineri între orele 08:00 - 19:00, sîmbata între 09:00 - 14:00 iar duminica între 10:00 - 14:00
Moldcell: +373 79 93 01 91 Fix: +373 22 93 01 91la adresele indicate în Contacte
ContactePentru informație suplimentară: Asigurare medicală nerezidenți
nu ezitați să sunați la numărul de telefon 079 93 01 91 / 022 93 01 91
sau completați formularul:
Consultanța specialistului in asigurari
Cele mai avantajoase condiții
Compararea polițelor la 10 companii;
Negocierea contractelor de asigurare
Asistență la producerea riscului asigurat
Într-un timp în care circulaţia transfrontalieră a populaţiei a devenit o caracteristică a societăţii contemporane, este absolut necesar să cunoaştem că aflarea legală pe teritoriul unui stat străin înseamnă respectarea anumitor condiţii, impuse prin lege de acel stat. Acest fapt este valabil şi pentru Republica Moldova.
Străinii care se află pe teritoriul Republicii Moldova pot solicita acordarea dreptului de şedere provizorie, iar cei care deţin dreptul de şedere provizorie pot solicita dreptul de şedere permanentă pe acest teritoriu. Şi într-un caz, şi în celălalt, satisfacerea cererii de acordare a dreptului la şedere fie provizorie, fie permanentă se materializează prin acordarea unui permis de şedere – permis de şedere provizorie sau, respectiv permis de şedere permanentă, care confirmă oficial deţinere dreptului respectiv.
Prezentul articol îl vom dedica dreptului de şedere provizorie.
Autoritatea competentă cu examinarea cererilor de acordare a dreptului de şedere este Biroul de Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne – autoritate permanentă pentru străini, care are atribuţii cu privire la regimul acestora în Republica Moldova, precum şi cu privire la gestionarea evidenţei străinilor cărora li s-a acordat drept de şedere în ţara noastră.
Dreptul de şedere provizorie se acordă doar atunci când este solicitat pentru scopurile expres prevăzute de lege şi pentru categoriile exact indicate de aceasta. Prin urmare, drept de şedere provizorie se acordă: pentru imigrare la muncă; pentru studii; pentru reîntregirea familiei; pentru activităţi umanitare, de voluntariat sau religioase; pentru tratament medical de lungă durată, balneo-sanatorial şi de recuperare; pentru protecţia victimelor traficului de fiinţe umane; pentru alte scopuri, în care activitatea străinului nu contravine legislaţiei Republicii Moldova sau prezenţa lui pe teritoriul țării este necesară în interes public sau de securitate naţională; pentru investitorii străini.
Dreptul la şedere provizorie se solicită printr-o cerere pe care străinul trebuie să o depună la Biroul de Migraţie şi Azil, în termen de cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului pentru care i s-a acordat dreptul de aflare în Republica Moldova.
La cerere urmează să se anexeze:
Atenţionăm că, în cazul cererilor de acordare (valabil şi pentru cererile de prelungire) a dreptului de şedere provizorie pentru anumite scopuri – legea poate prevedea cerinţe şi proceduri specifice, ce urmează a fi respectate de către străinul solicitant al dreptului de şedere provizorie.
Biroul de Migraţie şi Azil are obligaţia de a examina cererea privind acordarea dreptului de şedere provizorie într-un termen maxim de 30 de zile calendaristice de la data depunerii. După examinare, autoritatea urmează să emită o decizie prin care fie acordă dreptul de şedere provizorie, fie refuză acordarea acestui drept.
În cazul în care termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova expiră până la emiterea deciziei cu privire la cererea depusă, Biroul de Migraţie şi Azil trebuie să elibereze certificat ce confirmă statutul solicitantului (certificat de confirmare).
Acordarea dreptului de şedere provizorie poate să fie refuzată în cazul în care:
Decizia Biroului de Migraţie şi Azil privind refuzul acordării dreptului de şedere provizorie se comunică solicitantului în formă scrisă în termen de 3 zile lucrătoare de la data la care a fost emisă şi poate fi contestată în instanţă de contencios administrativ.
În funcţie de motivul solicitării, dreptul de şedere provizorie poate fi acordat pentru o perioadă de până la 5 ani, iar în anumite cazuri prevăzute de lege – şi pentru o altă perioadă