Browser-ul dvs. nu acceptă script-uri!
Activați opțiunea javascript sau vă rugăm să luați legătura telefonică cu operatorii noștri

Serviciul lucrează

de luni pînă vineri între orele 08:00 - 19:00, sîmbata între 09:00 - 17:00 iar duminica între 10:00 - 14:00

Moldcell: +373 79 93 01 91 Fix: +373 22 93 01 91

la adresele indicate în Contacte

Contacte

Bonus-Malus peste hotare

Bonus Malus

Dacă v-aţi cumărat un automobil nou, următorul lucru de care trebuie să vă îngrijiţi este setul de acte necesar pentru acesta.

Deţinerea unei poliţe de răspundere civilă auto (AORCA) este obligatorie pentru toţi posesorii de autovehicule. Astfel, pentru conducerea vehiculului fără AORCA, veţi fi sancţionat cu o amendă în valoare de la 150 până la 300 de lei. În Spania însă, această amendă ar fi constituit – peste 2000 de dolari SUA.

Preţul poliţei, la noi în ţară, variază de la 600 până la 1600 de lei. Dar ce e de făcut dacă aţi cumpărat automobilul în afara graniţelor acesteia, unde costul asigurării este mult mai mare? Spre exemplu, în România preţul variază de la 155 până la 425 de euro, iar în Germania, Spania sau Italia acesta poate ajunge chiar şi până la câteva mii de euro.

Situaţia devine simplă dacă, în ţara respectivă, aveţi un istoric de daune pozitiv, confirmat prin contractele de asigurare. Dar dacă acesta lipseşte, vă vom da câteva sfaturi simple, care să ajute la micşorarea coeficientului „Bonus-Malus” (CBM) din alte state.

În România, Rusia, Ucraina şi Belarus un CBM scăzut se obţine pentru lipsa accidentelor rutiere. De aceea, dacă anterior aţi încheiat o asigurare în Republica Moldova, vă sfătuim să luaţi de aici documentul ce confirmă lipsa accidentelor, pentru a economisi la procurarea poliţei noi.

În Franţa, un coeficient „Bonus-Malus” scăzut se aplică dacă automobilul este condus de un cuplu familial.

În Suedia, cea mai mare influenţă asupra tarifelor o are kilometrajul anual al autovehiculului. De aceea, alegeţi automobilul cu cel mai mic kilometraj. În plus, în cazul a 3 accidente rutiere pe an sau a încălcării grave a regulilor circulaţiei rutiere şi a condiţiilor contractuale, asigurătorul este în drept să crească preţul asigurării cu 100% sau să rezilieze contractul.

În Germania, pentru diferite tipuri de autovehicule – diferite CBM.

Încercaţi să nu alegeţi un automobil cu o capacitate cilindrică mare, el va mări preţul poliţei. De asemenea, dacă doriţi să scădeţi costul poliţei AORCA, nu indicaţi în ea persoane cu vârsta de până la 22 de ani şi cu vechimea în conducere mai mică de 3 ani. În cazul în care sunteţi domiciliat într-un oraş mare, înregistraţi automobilul pe numele unei rude dintr-o localitate mai mică. În acest fel veţi micşora considerabil cheltuielile la procurarea asigurării.